domingo, 3 de fevereiro de 2013

Eksempel : Bergenstest Teksten

Den er en teksten som var ikke bestått på Bergenstest. Den har vært opprettet av lærer og KANSKJE kunne vært bestått nå etter forandring ... jeg skal ikke skrive teksten med feilene.

Bergenstest oktober, 2012.

EMNE: Asylsøkere og arbeidstillatelse mens de venter på å få behandlet søknadene sine.


       Jeg vil begynne med å si at mange asylsøkere venter på arbeidstillatelse i Norge fordi de mangler id-papirene sine. De har ikke lov til å jobbe men de venter på behandlingen av søknadene sine. Norge innfærte denne regelen i 2009, og nå har alle asylsækerne, uten id-papir, et forbud mot å tjene penger samtidig som de venter på resultatet av søknadene sine blir avsluttet.      Et problem med ventetida er at det kan ta lang tid fordi det kan være vanskelig å finne id-papira til en asylsøker. Vi må huske at folk kommer til Norge som asylsøkere fordi de hadde det vanskelig og farlig i hjemmelandet sitt. Mange ganger kan man ikke reise tilbake på grunn av krig eller politisk uro (fare).                                                                                                                      
 

    Når man reiser til et annet land til å få hjelp som asylsøker, vil man i storgrad måtte begynne livet på nytt og engasjere seg i dette nye landet. Å ha en jobb betyr mye for integreringen. Å jobbe er en anledning til å treffe folk, tjene penger og språket.   
    Problemet med å gå uten å jobbe er veldig komplisert og har forskjellige sider. Staten vil være sikker på at den ikke slipper inn de kriminelle eller uberettiget til landet. Asylsøkeren vil ikke desto mindre bli behandlet som kriminell. Det er vanskelig å behage begge parter.     Jeg synes at det å jobbbe lovlig og tjene sine penger er noe positivt, og det kan hjelpe staten med å kontrollere folk som kommer til Norge som flyktinger.
     Behovet for penger kan motivere noen til å skaffe seg penger på ulovlige måter. Det kan skje på en voldelig måte eller med svart jobb. Begge deler er svart negativt for Norge. I framtida kan dette blir et stort problem til landet.
    Til slutt vil jeg si at det å jobbe lovlig er noe som må være positivt, og Norge vil antkeligvis ikke få noen negative konsekvenser ved å gi gi arbeidstillatelse til asylsækere uten id-papirer. Det betyr mer inntekter til staten og færre svarte jobber i markedet.
     .

4 comentários:

  1. Hei Tania. Kan du publisere kommentarene fra lærene? Skal nemlig ta testen selv om noe dager og syns at teksten du gjengi her er rimelig bra med bare et fåtall småfeil. Hvis de er så strengt, blir jeg litt bekymret.

    ResponderExcluir
    Respostas
    1. Jeg synes at denne teksten var opprettet av Tania. Derfor ser bedre ut nå

      Excluir
    2. "Hvis de er så strenge" eller "Hvis det er så strengt". Bergenstesten er svært krevende, men jeg kjenner mennesker uten perfekt norsk som har bestått. Det er også slik at mange etniske nordmenn ikke har høyt nok nivå til å bestå testen. Mitt beste tips er å lese så mye norsk at du instinktivt kjenner igjen riktig skrivemåte. Lykke til alle håpefulle.

      Excluir
  2. selv om inneholden av teksten var ok, var teksoppbygning feil. Du må begynne med å presentere temaet og der skal du IKKE argumentere, men skal bruke bare fakta. det skal bare Ca 1/3 del av oppgaven. så kan du begynne med argumentasjon.
    et annet problem jeg ser i denne opgaven, er at du ikke har skevet de argumentene som du er i mot og ikke forklart HVORFOR dine argumentene er vigtiere og sterkest.
    Jegg anbefaler sterkt at de som vil ta bergenstesten, søker plass på bergenstestkurs (spør i voksenopplæring i din by).
    håper at min kommentar kan hjelpe med noe. :)

    ResponderExcluir